İnsanlar Flash Bellek Gibimi Olacak ?



Bilim ve teknolojinin paralel olarak geliştiği günümüzde bu haberi duyunca şaşırmayan insanlar daha ağır basabilir. Çünkü artık her şeye mümkün gözüyle bakıyoruz. Bunun da olabileceğine inanmak zor değil.
Flash bellekleri günlük hayatımızda depolama amaçlı kullanıyoruz. Bu bellekler kapasitelerine göre veri taşıyabiliyorlar. İşte insan beyni de bunun gibi olacak.
Bilim adamlarının zoru başardığı deneyde 53 bin 426 kelimelik bir kitabı bilim adamları insan DNA’sına yazmayı başardılar. Bu oldukça zor bir iş. Ancak çalışmalarla bu zorluk da aşılacak. İnsanlar bu çalışma ile ezber yapma derdinden kurtulacak. Bir sayfa yazıyı ezberlemeye uğraşırken, yazıdaki kelimeleri DNA’mıza kodlayarak ezberleme derdinden kurtulacağız.
Flash belleğin kapasitesi insan DNA’sının yanında hiç kalır. Çünkü DNA’ların kapasiteleri o kadar fazla ki bu anlatılamaz. 53 bin 426 kelimelik bir kitabı kelime kelime ezberlediğinizi düşünün. Bu aylar, belki de yıllar alır. Ancak DNA’ya bilgi yazma işiyle belki de sadece saatlerimizi alacak.
Harvard Tıp Fakültesi’nden Profesör George Church ve ekibi 11 fotoğrafı ve bir adet javascripti programını DNA’ya depoladılar. Ekip, 2.25 megabitlik kapasitenin bu zamana kadar yapılmış en büyük kodlamadan 600 kat daha büyük olduğunu açıkladı.
Artık “insanız biz, her şeyi bilemeyiz ya!” cümleleri tarih olabilir.


0 yorum: